Het volgen van de Herder loont

Wil ik de Heere Jezus echt volgen? Hoe snel beantwoorden veel mensen deze vraag met ‘Ja!’ – en bedoelen ze het eigenlijk helemaal niet zo. Jezus volgen is meer dan de Bijbel lezen en er vroom over praten. Volgen betekent namelijk allereerst dat ik niet haantje-de-voorste speel, maar achteraan mijn plaats inneem. Het betekent ook dat ik mijn streven naar zelfbeschikking en ziekelijke eerzucht opgeef, omdat dat mij uiteindelijk geen vrede brengt. Ik ervaar veel meer vrede wanneer ik alle zaken in mijn leven overgeef aan God en op Zijn leiding vertrouw.

Volgen betekent ook dat ik niet mijn eigen weg zoek. Er loopt Iemand voor mij Die weet wat de beste weg voor mij is. Daarom doe ik wat Hij van mij verlangt.

Als volgeling van Christus Jezus wil ik mij niet door mijn eigen wensen laten leiden. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vaak vraag ik helemaal niet naar Zijn wil en volg ik mijn eigen ideeën. Ik smeed plannen, zonder daarvoor met God te overleggen of ze wel goed voor mij zijn. Maar ik hoef deze hindernis op mijn weg met de goede Herder niet alleen te overwinnen en op mijn zelfdiscipline te vertrouwen. Hun die Hem werkelijk willen volgen, geeft Hij de kracht ervoor.

B. Bolanz